• Home
  • ::
  • Opremanje
  • Dekorativna trava
  • Tenis i multisport
  • Mini fudbal / Fudbal
  • Katalog
ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNI NA SLIKU
PROFESIONALNO ODRŽAVANJE TERENA SA VEŠTAČKOM TRAVOM » SportChamp SC2 je profesionalna mašina koja sa pratećim priključnim uredjajima služi za instalaciju i dekompaktiranje terena sa podlogom od veštačke trave. « PROFESIONALNO ODRŽAVANJE TERENA SA VEŠTAČKOM TRAVOM

Zašto se opredeliti za veštačku travu?

Veštačka trava kao proizvod ima sve veću primenu kako kod profesionalnih sportskih terena i igrališta za decu, tako i pri uređivanju eksterijera u domaćinstvima – za terase, balkone, dvorišta, oblasti oko bazena, prilaze kućama, pa čak i pri uređivanju enterijera u skladu sa modernim tokovima dizajniranja stambenog prostora.

Možemo izdvojiti 3 glavna razloga koji postavljaju veštačku ispred prirodne trave – niži troškovi i manja potreba za održavanjem, veća izdržljivost ( do 15 godina, u zavisnosti od načina upotrebe ), mogućnost stalnog i neprekidnog eksploatisanja, 24h dnevno, tokom cele godine, u gotovo svim klimatskim uslovima.

Opis veštačke trave

Osnovni materijali za izradu veštačke trave su polipropilen (PP), polietilen (PE) i poliamid (PA). Ovi materijali se koriste za izradu dve osnovne vrste prediva – fibrilirano i monofilamentno. Zatim se niti prediva spajaju taftovanjem da bi se dobilo vlakno koje čini snop veštačke trave.

Kod proizvodnje fibriliranih vlakana dobijaju se spojene niti u vidu trakica koje su već po dizajnu perforirane. Konačno svojstvo vlakna se dobija nakon izvesne eksploatacije proizvoda, čime se niti odvajaju i dobija jedinstveno uvijeno vlakno veštačke trave. Od jedne niti može se dobiti do 12 ovakvih vlakana.

Monofilamentna vlakna se proizvode drugačijim postupkom, tako da je dobijeno vlakno nezavisno i jedinstveno. Procesom proizvodnje se tako može odrediti ne samo debljina svakog vlakna već i oblik i profil, kao što je vlakno u obliku sočiva.

Jedan od najbitnijih parametara kod proizvodnje vlakana veštačke trave je gustina tafta. Jedinica mere za određivanje gustine tafta je ’’Dtex’’ kojom se određuje težina u gramima na 10.000 metara. Veća ’’Dtex’’ vrednost predstavlja veću gustinu i otpornije vlakno.

JUTAgrass® se proizvodi uz korišćenje tehnologije za izradu tepiha. Fibrilirana ili monofilamentna vlakna se pomoću specijalnih mašina ušivaju u primarnu podlogu prema unapred određenim parametrima. Zatim se vlakna učvršćuju i spajaju sa podlogom premazom od lateksa ili poliuretana. Naknadno se na podlozi kreiraju rupe za drenažu koje imaju veličinu od obično 4mm u prečniku, na razdaljini od 8 do 15cm. Gotova trava se zatim seče u zavisnosti od potrebe i uvija u rolne radi lakšeg transporta i instalacije.

Linije se dobijaju na dva načina, utiskivanjem vlakana u boji prilikom procesa proizvodnje ili naknadnim sečenjem terena i ubacivanjem odvojenih linija lepljenjem. Raspoložive boje za izradu linija su crvena (terakot), plava, žuta i bela. Linije se proizvode od materijala istog sastava, gustine i karakteristika kao i trava za teren.